30 Haziran 2009 Salı

kaç fetullah gülen var?


Fetullah Gülen son yirmi senede belkide hakkında en çok konuşulan, tartışılan, müspet veya menfi fikirler yürütülen din adamlarından biridir. (Din adamı tabirini tarif için kullanıyorum, yoksa İslam dininde din adamı yoktur, âlim vardır.)
Peki, tartışılan konular nedir? Kimler niçin tartışıyor? Tartışılan kişi hakkındaki kriterler objektif mi? Tartışmalara ile verilen müspet veya menfi düşüncelere baktığımızda karşımıza çok ilginç bir manzara çıkmaktadır. Bu manzara hem Fetullah Gülen’e bakan yönüyle ilginç; hem de fikir yürütenler açısından…
Nasıl mı?
Mesele, Gülen hakkında fikir ileri sürenlere genel olarak bir baktığımızda aynı fikri paylaşan insanların bir kısmının Gülen’e övgüler dizdiğini, diğer kısmının ise pekâlâ yerebildiğini görüyoruz. Bu zıt fikirler içinde geçerlidir. Bakıyorsunuz ki, bir araya gelmeleri mümkün olmayan zıt fikirli insanlar aynı konuda Gülen’i övebiliyor veya yerebiliyor. Bu genel manzaraya baktığımızda insanın kafasının karışmamamı mümkün değil.
Meseleye Fetullah Gülen cephesinden baktığımızda ise çok daha acayip bir manzara ile karşılaşıyoruz. Bir bakıyorsunuz, İslami bir meselede Gülen, herkesin “Radikal” diye isimlendirdiği kesimlerden daha katı hükümler verebilirken; diğer taraftan en liberalistlerin bile dudağını uçuklatacak fetvalara imza atabiliyor. Hatta Gülen bazen birkaç yıl önce çok karşı çıktığı bir görüşü savunurken, savunduğu bir görüşü ise pekâlâ reddedebiliyor.
Gülen’in özellikle 1990 yılından önceki bazı fikirlerini incelediğimizde İslami anlamda “gelenekçi” olarak isimlendirilen bir anlayışı sürdürdüğünü görüyoruz. Ancak bu tarihten sonra ortaya konan düşüncelerde modernizmin izlerinin çok belirgin olduğu gözlemleniyor. Gelenek ve modernizmin iç içe girdiği bir fikirler yığını içerisinde birbirine zıt düşünceleri, gidip gelmeleri, farklı zaman ve zeminlerde farklı fikirler serdetmesi, Gülen’i anlamak isteyenlerin işini gerçekten zorlaştırıyor.
Mesela sadece iki örnek vermek gerekirse:
Birinci örnek:
Bir zamanlar bankalar, sol ayakla girilip sağ ayakla çıkılan yerlerdi (yani WC). Bankaların gölgesinden bile geçmek caiz değildi. Faizin zerresiyle iştigal edenin anasıyla yetmiş kez zina etmiş gibi günahı vardı. Ancak ne olup bitti ise, aradan geçen kısa zaman sonra kurdukları bütün müesseseler bankalarla iş yapmaya, faiz alıp vermeye başladı. Kısa bir zaman sonrada kendi medya organlarında (gazete, TV, dergi vs.) boy boy faiz kurumu olan banka reklâmları yayınlanmaya başlandı. Ve bu hususta son nokta kondu: Artık kendi bankaları da vardı: BANKASYA
İkinci örnek:
Bir zanlar fitne fesat devri olmayı dolayısıyla kadınların değil ellerini ve ayaklarını, yüzlerini bile göstermek caiz değildi. Kadının okuması söz konusu edilemezdi. Hatta “Kadının Okuması” isimli kasetinde Gülen, kadının kocasından gelen mektubu okuyacak kadar (yazmayı bilmesin diyordu) okuma yazma bilmesinin ötesinin caiz olmadığını söylüyordu. Başı açık gezen herkes adeta din düşmanıydı. Kadınlar tıpkı şeytandan Allah’a sığınıldığı gibi, Allah’a sığınılması gereken mahlûklardı. Ancak ne olup bitti ise, birden bire kadınların konumu da değişti. Gülen birçok sanatçı(neyin sanatını yaptıkları ayrı bir makale konusu ya, neyse) ile aynı sahneyi paylaşmaya, onlara ödül verip ödül almaya başladı. Artık kadınların örtünmeleri bile “Für’u” idi. Halkın bunu “Teferruat” olarak anlamasının bir önemi de yoktu. Çünkü zaten kendileri kurdukları müesseselerde tesettürün (bazıları başörtü, bazıları türban dese de doğrusu tesettürdür) Für’u olduğunu, daha doğru ifadesi ile “Teferruat”, “Önemsiz” olduğunu bilfiil yerine getirerek gösterdiler.
Hangi açıdan bakarsak bakalım, tartışmaların merkezinde Fetullah Gülen duruyor ama ister kendi fikirleri, isterse de hakkında konuşanların yorumları, Gülen’in etrafında dönüşen fikirlerin bin bir çeşit olmasını önleyemiyor.
Gelin isterseniz başta Gülen’in fikirlerinden hareket ederek piyasada kaç çeşit Gülen olduğunu tespit etmeye çalışalım.
Gelenekçi Gülen
Kadın düşmanı Gülen
Radikal İslamcı Gülen
Türkçü Gülen
Anti Türkçü Gülen
Türk-İslam Sentezci Gülen
Erbakancı Gülen
Türkeşçi Gülen
Ilımlı İslamcı Gülen
Liberal ve demokrat Gülen
Nurcu Gülen
Nurcu Olmayan Gülen
Atatürk karşıtı Gülen
Atatürkçü Gülen
Ordu Sever Gülen
Ordu Savar Gülen
Hoşgörüsüz Gülen
Hoşgörü abidesi Gülen
Double Ajan Gülen
Derin devletçi Gülen
Ferdiyetçi Gülen
Sporsever Gülen
Spor karşıtı Gülen
Laik Gülen
Laiklik karşıtı Gülen
ABD Düşmanı Gülen
ABD Dostu Gülen
Papa Düşmanı Gülen
Papa Dostu Gülen
Batı karşıtı Gülen
Batı Yanlısı Gülen
Cemaat lidere Gülen
Cemaati olmayan Gülen
Kalpleri Okuyan Gülen
Siz yukarıdaki Gülen çeşitlerine yenilerini katabilirsiniz. Çünkü Gülen’in, ortaya koyduğu fikirler ile Gülen hakkında yorum yapanların fikirleri bundan daha çok çeşit Gülen olduğunu ispatlamaya yetiyor.
(selim çoraklı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder